15/8/08

cañon del sumidero

12 d’agost. Dimarts: Sant Cristobal de las Casas.
Avui ens llevem a les 8 del matí per agafar un bus que ens porti dirección a San Critobal de la Casas ( tornem a Chiapas ) La durada del viatge és de 6 hores, i no arribem fins a la tarda. Després d’aquests dies de voltar, per fi ens estarem uns dies a un lloc fix ( San Cristobal ) en principi fins el dilluns. Anem a veure la Dña Rosita ( quina dona, impresionant ) i ens coloca a casa el seu fill ( almenys no es tant pesat ) i allà dormir molt bé, però a partir del divendres esterem… marxen uns catalans d’una habitació amb nevera, cuina, tv, dos pisos… Que estem de vacances!!!!!!!!!!!
13 d’agost. Dimecres: Sant Cristobal de las Casas.
Estrés de bon matí. La doña rosita no ha fet la feina, i no podem anar a Palenque( ruines ) ni a Agua Azul (riu blau, per suposat ) i Mishol – Ha ( cascada ). Així que ens fotem, però amb el nostre morro ens enxufem amb el seu fill, a on estem instalats ( en Roberto ) la seva filla ( es una cosa rara ) i dues polaques ( vasco!!!!!!!!!!!!! ) jajaja
Anem de visita a dos poblets al costat de San Cristobal, San Juan Chamula i San Lorenzo Zinacantán, les dues comunitats habitades per tzotzils. La veritat es que están molt bé. A la tarda, visita, voltar per San Cristobal.

14 d’agost. Dijous: Sant Cristobal de las Casas.
Avui si que anem a Palenque, Agua Azul i Mishol –Ha. La veritat es que val la pena, després de fer 4 hores anar, i 4 hores tornar de viatge. Palenque sembla Tikal ( no i arriba ) i Mishol – Ha i Agua azul, zones naturals ( molt turistiques ) que valen molt la pena… Sortida a les 6 del mati i arribada a les 10 del vespre …

15 d’agost. Divendres: Sant Cristobal de las Casas.
Ja estem instalats a l’apartament!!!!!!!!!!!! Vaia pasada ¡!!!!!!!!!!!!
Avui anem a visitar el cañon del sumidero i a Chiapa di corzo ( no val la pena ) El cañon molt i moooooooooolt xulu. La veritat es que val la pena!!!!!!!!!!!!
Encara no ha acabat el dia, avui ens trobem amb en Ferran ( ex estudiant de la uvic que dos anys abans que nosaltres va estar de practiques a Guate ) i la Yolanda, que tb son Mestres i que s’estaran aquí fins nadal fent projectes!!!!!!!!
La EOS continua treballant i aquí teniu els resultats.
Bones Vacances a tots/es

Història:
Chiapas va patir molt i molt, és de les zones menys desenvolupades de Mèxic i la guerrilla va entrar amb acció, el dia 1 de gener de 1994 ( el dia que va entrar en vigor el Tratado de Libre Comercio ) una guerrilla d’esquerres fins aleshores desconeguda va ocupar la ciutat de San Cristobal de la Casas. Aquesta Guerrila és coneguda com l’Ejército Zapatista de Liberación Nacional ( EZLN ) lidera pel comendante Marcos ( ex profesor universitari ) de mica en mica ha anat perdent força, tot i així encara continua molt present. Els pobles hi ha pintades, murals, sobretot els pobles, on la población indígena és majoria.
+ info:
www.ezln.org
http://www.radioinsurgente.org/

Anèctodes:
1. Anat cap a la posada, una nena em para i em diu que compri una moñequita del Subcomandate Marcos, jo li pregunto qui és aquest noi, i ella no sap que contestar. Amb la seva insistencia per vendre el producte, jo li segueixo demanat qui és en Marcos. Surt la seva companya i diu… mi tio!